zondag 27 januari 2008

Valentijn in de auto op zolder

Mijn oma zei vroeger altijd "Wat jij in je kop hebt, heb je niet in je kont".... En dat is heel waar! Maandag na het weekend hing ik aan de telefoon met de specialist in België. Ik had haar gegevens gekregen van maar liefs twee collega's die erg over haar te spreken zijn, Dokter Valkenburg heet ze, een Nederlandse arts met een praktijk in België. De afspraak is gepland op Valentijnsdag, dat is dus al over 2½ week. Spannend!

En valentijnsdag nodigt ook uit tot romantiek, nietwaar? Daarom heb ik vandaag een lang weekend België geboekt, aansluitend aan de afspraak met Dr. Valkenburg. We rijden door naar Torhout, waar we 3 nachten verblijven in Hotel d'Aertrycke . Het hotel is gevestigd in het koetshuis van Kasteel d'Aertrycke en het ligt een kwartiertje buiten Brugge en twintig minuten van de kust.



Het zal best nog koud zijn in februari, maar daar hebben we lak aan. Een dagje Brugge, een lekkere (frisse) strandwandeling, een wandeling door de tuin, een romantisch dineetje of gewoon lekker vertoeven op de luxe kamer en genieten van elkaar. Op zondag misschien via Sluis en Roosendaal, voor een bezoekje aan de outlet Rosada, weer terug naar Muiden. Heerlijk, even ertussenuit!

Behalve het boeken van dit weekend en het maken de afspraak in België ben ik heel druk geweest met van alles en nog wat deze week, maar vooral met mijn werk. Verder ben ik nog naar Marja geweest, de maatschappelijk werkster van het CVV. Wat ben ik blij met haar! Ze weet alle ins en outs van alle vruchtbaarheidsbehandelingen en van alle andere opties, zowel technisch als emotioneel. En wat is het fantastisch om daar met haar over te praten. Ze begrijpt me zo goed, ze weet precies waar ik doorheen ga. Ze voedt me met informatie en inzichten, en laat me dingen zien van een andere zijde. We bespraken deze week natuurlijk de embryodonatie, en de second opinion in België. En verrassend genoeg spraken we ook nog over eiceldonatie. Hoewel ik eigenlijk heb besloten dat ik dat niet wil, begin ik daar nu van terug te komen. Ze heeft me gewezen op andere manieren om een donor te zoeken, anders dan in je eigen naaste omgeving, en ze heeft me een ander perspectief laten ervaren: het perspectief van een kind. Dacht ik daarmee klaar te zijn, begint het denkproces weer overnieuw...

Verder heb ik ook veel op internet gestruind naar informatie over adoptie. Marja vertelde me dat we voor een regulier adoptieproces waarschijnlijk te laat zijn. De maximale leeftijd om te kunnen adopteren in Nederland is namelijk 46. Peter is al 40, en de wachttijden lopen zo enorm op tegenwoordig, dat de kans groot is dat we dat helemaal niet halen. En over de zelfdoe procedure is nog zo weinig bekend, en volgens Marja betekent het veel geregel, je hebt er bijna een werkweek voor nodig om dat voor elkaar te krijgen. Hmmmm..... dat klinkt niet als een uitnodiging. Ik heb me aangemeld bij e-mail lijsten over adoptie en over de zelfdoeproceduren, en ik ben lid geworden van een vereniging van zelf-doeners. En die informatie stemt me niet gelijk positief. Momenteel wordt er vooral vanuit Amerika veel geadopteerd met de zelfdoe procedure, maar Busch heeft in het najaar van 2007 het Haags adoptieverdrag ondertekend, en dat maakt de zelfdoe procedure een stuk ingewikkelder. Waar ik trouwens ook erg ontstemd over was, beledigd eigenlijk, is over al die regeltjes waaraan je moet voldoen. Je MOET zoveel jaar gehuwd zijn, je MOET een BMI hebben van onder de 30, je MOET gezond zijn...... en wat me helemaal boos maakte was dat je in China niet eens een gezond kindje mag adopteren als je zelf een handicap hebt. En daar hoort slechthorend zijn ook bij. Ik mag uit China alleen een doof of een slechthorend kindje adopteren, voor een ander kindje kom ik niet eens in aanmerking. Vooropgesteld dat mijn BMI dan onder de 30 is....... Nou zeg, ik werd er behoorlijk boos van. Hou die kinderen dan maar als het zo moet! Maar ja, daar heb je ook alleen jezelf mee.

Ik voel dat de weegschaal steeds meer doorslaat naar embryodonatie en eiceldonatie, en dat we adoptie toch maar laten zitten. Maar voordat het zover is, gaan we nog een informatiebijeenkomst bijwonen van de adoptiestichting. Toevallig kregen we daarvoor gisteren een uitnodiging in de bus. Omdat de media tegenwoordig zoveel negatieve berichten over adoptie verspreidt, en de situatie in een rap tempo aan het veranderen is, in alle adoptielanden, heeft dat bureau deze -niet verplichte- bijeenkomsten georganiseerd. Hier kunnen we dan de eerste vragen stellen. Zijn we inderdaad te laat? Is het inderdaad zo moeilijk? Wat betekent het precies? De bijeenkomsten zijn gratis, en ik ben erg blij met deze mogelijkheid. Ik heb een voorkeur uitgesproken voor een bijeenkomst in april of in mei, dus daarna weten we meer. Tot die tijd gaan we eerst maar eens naar België!

En hopelijk worden we nu nog even snel rijk. Ik ben vandaag begonnen aan een reeks van advertenties op marktplaats. Na eerdere successen bij de verhuizingen, hebben we dit weekend de zolder maar eens helemaal uitgemest en alle overbodige spullen gefotografeerd (wat idioot veel werk was!) en opgemeten, en geteld (servies). En nu maar afwachten wat het oplevert. Veel hoop ik!

En oh ja, we hebben ook nog een proefrit gemaakt in een Honda Civic Hybride. Bij leaseplan loopt namelijk de actie om je huidige leaseauto in te ruilen voor deze, zonder extra kosten. En dat scheelt nogal wat! De hybride auto heeft namelijk maar 14% bijtelling in plaats van 25%, dat scheelt een slordige € 250 per maand, netto. Dat is een boel, nietwaar? Maar het besluit is nog niet genomen. Peter zegt nee, en ik weet het nog niet. Veel geld! Maar die auto.......mwah..... niet echt geweldig. Een heel stuk langzamer, veel minder bagageruimte, geen luxe navigatie, geen xenon verlichting, geen parkeersensoren... Zul je net zien, ruilen we de auto in en dan worden we toch zwanger. Past de kinderwagen niet eens in de kofferbak! Of misschien moeten we het daarom juist wel doen... wie weet?

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat wordt een romantisch weekendje op valentijn! En hopelijk verloopt het gesprek met de dokter ook nog zoals je het zou wensen!

Wat fijn dat je zo iemand als Marja hebt om je hele situatie te bespreken, zowel technisch als emotioneel! Had ik maar zo iemand gehad 15j geleden... Toen werd daar nog niet zoveel aandacht aan besteed, helaas!

Wat vervelend dat die zelfdoe-procedure zo veeleisend is! Waarom willen jullie absoluut de zelfdoe procedure doen als jullie zouden adopteren? Als je via een organisatie gaat, word je met alles geholpen, en ben je ook zeker dat alles volledig legaal verloopt... En die ridicule regels van bv BMI massa, daar heb ik nog nooit van gehoord (of zou dat veranderd zijn tov 10j geleden?) Het is goed dat jullie je licht gaan opsteken en naar die bijeenkomst gaan... Er zal jullie veel meer duidelijk worden.

Wat het ook wordt, embryodonatie, eiceldonatie of adoptie, een kindje komt er vast wel! Dat zal later wel beseffen hoe gewenst het wel was!!

Groetjes,

Jasmino zei

@Hilde:

Het is niet zo dat we per sé de zelfdoeprocedure willen, maar het is de enige mogelijkheid waarschijnlijk. De wachttijden voor adoptie via een organisatie zijn tegenwoordig zo lang, dat we dan niet klaar zullen zijn voordat Peter 46 is, en na z'n 46e is adoptie niet meer mogelijk. DUs als we nu de procedure ingaan, en we halen het niet, hebben we alles voor niets gedaan. Bovendien krijg je dan ook automatisch een kindje dat al veel ouder is, want het leeftijdsverschil tussen het kind en de (oudste) ouder mag maar 40 jaar zijn. We krijgen dan dus automatisch een kindje dat al 6 jaar oud is, en dat lijkt met niet wenselijk. Een kindje van 6 heeft al zoveel historie, en je mist zoveel uit de kindertijd, ik weet niet of ik dat zou willen.

Anoniem zei

Wat geweldig dat je zo'n goede en begrijpende gesprekspartner hebt aan die Marja. Ze heeft inderdaad veel stof tot(weer)nadenken gegeven. Wat die adoptie betreft, daar komt toch altijd weer veel meer bij kijken en er zijn ook meer regeltjes dan je in eerste instantie denkt. Hier in de buurt zijn er 2 gezinnen die daar momenteel mee te maken hebben en ik sta er versteld van water allemaal op je afkomt.
Het is wel fijn dat andere opties weer bespreekbaar en evt. mogelijk zijn. Ik ben heel benieuwd naar de second opinion in België. Leuk plan om dit te combineren met een paar romatische dagen. Geniet ervan!
Liefs Marjan

Elke zei

Succes met de second opinion in België!!

Aan welk ziekenhuis is die dr dan verbonden?

Hoop dat het jullie helpt om alle mogelijkheden nog eens op een rijtje te zetten...

Ben alleszins benieuwd om er hier meer over te lezen!

groetjes
Elke

Petra zei

Jacqueline, veel plezier en succes in Belgie alvast! Ik lees je blog en leef met je mee met alle frustraties en moeilijkheden. Ik realiseer me dan weer hoe gelukkig ik ben, dat alles, ondanks enkele serieuze complicaties toch redelijk makkelijk ging met onze kinderen. Ik gun je zo erg een kleintje van jezelf! Ik hoop, dat heel gauw nog die yellow brick road zich voor jullie opent!

kastelke zei

(Er is nog een Elke, zie ik nu. Ik ben AllesAmerika Elke, voor alle duidelijkheid)

Geweldig dat je al zo snel naar Belgie kan komen! Hopelijk volgt er daar dan een beetje beter nieuws.
Je overnachtingsplannen zien er leuk uit. Brugge vind ik in ieder geval altijd heel gezellig en de locatie van je hotel heeft ook altijd iets speciaals.

Hopelijk zijn al die adoptie-eisen zo streng omdat er veel meer aanbod van kinderen is dan vraag van toekomstige ouders?

Neem die auto niet om iets uit te lokken, Jacqueline. Het helpt niet. Ik heb de afgelopen 3 maanden zo'n, 25.000 euro uitgegeven aan een nieuw salon en een nieuwe auto, aan schilderwerken en een nieuw waterbed, maar Amerika is daarmee nog geen stap dichter gekomen.

Annemiek zei

Wat een overwegingen allemaal. Erg moeilijk hoor. En wat een eisen er aan vast zitten.
Dat weekend plekje ziet er in ieder geval erg gezellig uit.