maandag 27 augustus 2007

Eitjes zoek.....

Vandaag had ik mijn tweede follikelmeting, vanochtend om half 10 moest ik me weer melden bij het CVV. Vantevoren gauw even gaan bloedprikken, want na de echo zou er beslist weer een file ontstaan. Om 9 uur zat ik al in de wachtkamer van het CVV en om kwart over 9 was ik aan de beurt. Lekker snel, dus!

De echo ging goed, ik kon me weer heel goed ontspannen. Gelukkig duurde het ook niet zo lang, en was het niet zo pijnlijk. Goed nieuws dus? Nee helaas..... er waren nog steeds geen eitjes zichtbaar. De gynaecoloog wilde eerst nog de bloeduitslag afwachten, maar verwachtte dat daar hetzelfde beeld uit zou komen. In dat geval zou de dosering opnieuw verhoogd worden, nu naar 450 eenheden, drie keer zoveel als de startdosis. Daarover werd ik vanmiddag nog wel gebeld door de verpleegkundige.

Tussen neus en lippen door vertelde ze wel dat het zou helpen wanneer ik iets zou afvallen. Ja hallo zeg..... die discussie hadden we al eerder. Ik heb inderdaad behoorlijk overgewicht, maar dat komt ook door de PCOS. In 2004 heb ik heel intensief gewerkt aan mijn overgewicht, maar na 4 maanden behoorlijk sporten onder begeleiding en een aangepast eetpatroon, was ik slechts 1 kg kwijt. Ik heb nooit meer de motivatie kunnen vinden om er opnieuw aan te beginnen...Niet gek, toch?

Toen we vorig jaar ons dieet flink gingen aanpassen na de hart-infarct van Peter raakte Peter in een paar maanden meer dan 10kg kwijt, maar bleef ik gewoon stabiel op mijn gewicht terwijl ik alles met hem meedeed. Frustratie alom dus! Volgens veel specialisten is dat te wijten aan de hormoonhuishouding die is verstoord, een beeld dat past bij de PCOS. Die opmerking van vanochtend viel dus helemaal verkeerd..... Wat verwachten ze nu? Dat ik donderdag 5 of 10kg ben afgevallen? Wat denken ze wel.....

Ik werd naar huis gestuurd met een nieuw recept voor 2 keer 900 eenheden puregon. Verhogen of niet, ik moet toch dringend nieuwe puregon want ik heb helemaal niets meer. En niemand bij het CVV die me hielp een apotheek te vinden die het kon leveren. Geen enkele apotheek heeft het op voorraad, in het ziekenhuis kon ik als particulier niet terecht (volgens hen), dus ik moest maar gewoon een rondje gaan bellen. Op zaterdag dacht de arts die toen dienst had dat het allemaal niet zo'n probleem zou zijn, maar volgens mij wilde die er gewoon snel vanaf. Dat spoedje ging dus zo gemakkelijk niet.

Maar ik had geluk en ik trof een enorm aardige apotheker in de apotheek van Weesp, dezelfde eigenaar als mijn eigen apotheek in Muiden. Hij was bereid om een koerier te laten rijden speciaal voor mijn medicijnen. En de kosten? Die nam hij voor zijn eigen rekening, ik had toch gewoon die medicijnen nodig..... Wat een service! Hier in NL kan het dus blijkbaar ook! Ik was erg blij met hem! En bijna tegelijk met de bevestiging dat het geleverd kon worden, kwam ook het bevestigende telefoontje van het ziekenhuis dat ik de dosis inderdaad moet verhogen.

Door alle perikelen was ik niet helemaal mezelf vandaag. Ik was gestresst, hyper, en prikkelbaar. Dit was de eerste dag dat ook mijn collega's iets moeten hebben gemerkt. Tijdens de lunch werd ik vriendelijk geplaagd, maar ik kon het niet zo goed hebben vandaag. Gelukkig was de werkdag maar kort. Vanochtend naar het ziekenhuis, om kwart voor 10 was ik pas op kantoor. En om kwart voor 4 zat ik weer in de auto om de medicijnen op te halen bij de apotheek in Muiden. Die moest ik vroeg ophalen, want om 5 uur moest ik weer in Amsterdam Oud Zuid zijn voor de bekkenbodemtherapie en daarna was de apotheek dicht. Dat racen van Diemen naar Muiden naar Amsterdam in de spits was ook niet bepaald bevorderlijk voor mijn stress-gevoel. Maar eenmaal op de bank bij Loes, de therapeute, brachten de ontspanningsoefeningen me weer terug op aarde.

Vanavond had ik het ook nog even moeilijk.... de gierende hormonen in combinatie met de botte gynaecoloog en de angst dat het verkeerd gaat uitpakken, dat er helemaal geen eitjes gaan groeien. Als dat niet gaat gebeuren, kunnen we de hele ICSI wel aan de wilgen hangen... Ik heb maar even flink uitgehuild, en nu kan ik er weer helemaal tegen. Het gaat vast goedkomen!

13 opmerkingen:

Petra zei

Hoi Jacqueline,

Wat lees ik nu, heb jij PCOS? Om de een of andere reden was dat kwartje nog niet gevallen bij mij. Mijn beste vriendin, Christine, heeft dat ook! En soortgelijke problemen met zwanger raken. Het goede nieuws is, dat ze nu een twaalf jarige super leuke dochter heeft! Houd dus moed! Veel sterkte!

Petra zei

Oh, en ook Christine heeft enorme problemen met afvallen. Ik hoop toch zo voor je, dat het allemaal goed komt! En even flink uithuilen lucht hopelijk een beetje op. Nogmaals, sterkte!

Petra zei

He wat kan zo'n gynaecoloog dan toch bot zijn.....!
Laat het je niet deren hoor en hou je doel in het vizier. Alle randzaken er om heen zijn niet belangrijk meid. "Hang in there!"
Groetjes Petra

Carola zei

Ja, je hebt me toch een botte boeren. Jaren geleden zaten wij bij de gynaecoloog voor de uitslag van een onderzoek. De telefoon ging en hij zat uitgebreid te overleggen met zijn vrouw wat er nog allemaal mee moest op vakantie. Toen hij ophing zei hij doodleuk: "O ja, de uitslag. Nou het ziet er naar uit dat jullie nooit kinderen zullen krijgen of jullie moeten ze adopteren". Zo bot, ik ben nooit meer bij die man geweest.
Waar ik me ook steeds om ergerde was dat je tussen alle zwangere vrouwen zat te wachten als je bijv. een echo kreeg. En dan die vragen: "Is het je eerste echo? O het toch zo leuk. Hoeveel weken ben je?" "Nou ik ben de dus niet zwanger, ik kan namelijk geen kinderen krijgen". Pijnlijke situaties, dat ze daar geen rekening mee houden.

Hou moed meid, ondanks dat de gynaecoloog mij verzekerde dat ik toch echt geen kinderen kon krijgen heb ik er nu toch twee.
Sterkte en af en toe eens lekker afreageren moet kunnen, toch?

knuffel van Carola

Anoniem zei

Botte specialisten schijnt toch erg vaak voor te komen....
Kop op Jacqueline, snel vergeten en lekker doorgaan waar je mee bezig bent!!!

Anoniem zei

Houd moed hoor, Jacqueline. Bij mij was de dosis ook altijd heel erg hoog. In het begin moet er altijd even gezocht worden naar de juiste dosering.
Wat jammer dat je zulke reacties krijgt van de mensen die jou moeten helpen. Ik heb dat in Utrecht gelukkig nooit meegemaakt. Ze waren daar altijd heel erg lief. Zoals het hoort. Juist als je in op een fertiliteitsafdeling werkzaam bent zou je moeten weten hoe gevoelig bepaalde zaken liggen.
Maar houd moed. Voor je het weet ploppen de eitjes tevoorschijn. Mijn duimen draaien op volle toeren!

Anoniem zei

Kop op Jacqueline. Af en toe heb ik de neiging om zulke botterikken de nek om te draaien. Grgr...
Laat hierdoor alsjeblieft de moed niet zakken. Dit hele proces zal er eentje zijn met ups en downs en met z'n allen slepen we je er wel doorheen. Peter is een geweldige steun voor je weet ik maar mij mag je ook altijd als uitlaatklep gebruiken hoor.
Houd moed en veel liefs

Marjan

Anoniem zei

Jacqueline,

Van ons ook heel veel sterkte toegewenst!!
Ik moest ook zo'n hoge dosis omdat ik slecht reageerde. Gebruik je ook Metformin? Daar heb ik destijds baat bij gehad en mijn dr. hier had er goede ervaring mee bij IVF rondes met PCOS vrouwen.

Dora

Jasmino zei

Dank jullie wel, fijn om zo'n steun in de rug te krijgen van jullie. Inmiddels heb ik weer nieuwe hoop, het gaat vast goedkomen, en die reactie van de arts leg ik naast me neer.

@Carola: ook een enorme lomperik zeg, die arts! Jammer genoeg zijn die er ook, je wordt soms niet eens behandeld als een mens, maar als een nummer. Ze houden te weinig rekening met het gevoel, maar gelukkig is niet iedere arts zo! Die problemen in de wachtruimte hebben wij niet, omdat in het AMC een aparte afdeling is voor fertiliteit. Daar tref je dus alleen "lotgenoten", en dat is wel prettig. Hoewel ik de eerste keer dat ik die afdeling opliep wel een enorme stempel voelde, omdat de naam van de afdeling zo groot staat aangegeven. Zo'n stigma zeg maar, maar daar ben ik nu wel overheen ;-)

@Dora: de metformin waar jij het over hebt, is dat een middel dat je naast de medicijnen gebruikte om te stimuleren? Ik heb er nog nooit van gehoord. Misschien kan ik het de volgende keer eens aankaarten.

Anoniem zei

Metformin neem je naast de stimulatie medicijnen. Het is eigenlijk een medicijn voor type 2 suikerziekte en insuline resistance. Insuline resistance komt vaak voor bij PCOS vrouwen en het kan o.a. een slechtere ei-kwaliteit veroorzaken. Weet niet hoe het medicijn in Nederland heet, een andere naam hier is 'glucophage'. Metformin wordt ook gebruikt om ovulatie op te wekken in PCOS vrouwen.

Nognaals veel succes met deze ronde! We zijn druk aan het duimen voor jullie!

Dora

Anoniem zei

Goh Jacqueline wat een botterik die arts. Je voelt je al niet prettig en van dat soort opmerkingen wordt je echt niet vrolijker.
Probeer het je maar niet teveel aan te trekken en blijf positief. Het gaat vast allemaal goedkomen.

Marjon

SVO zei

Laat je niet kisten Jacqueline door zo'n specialist .. ze zijn helaas niet allemaal subtiel.. Wat een lomperik! ... Ik volg je blog trouw en hoopte vandaag een beter bericht te lezen ... We leven met je mee :)

Anoniem zei

Hoi Jaqueline,

Ik ben vanavond via het forum op je blog terecht gekomen. Meid, wat een verhalen! Goed van je dat je even lekker hebt uitgehuild vanavond. Het laatste wat je nu kunt gebruiken is zo'n lompe vent! Alsof je al niet genoeg hebt te doorstaan, bah!

Uit ervaring weet ik hoe hormonen je volledig uit balans kunnen brengen. Toen ik 29 was, hebben ze na een buikvliesontsteking naast een deel van mijn darmen ook mijn eierstokken moeten verwijderen. Ik ben nu tot mijn 50e veroordeeld tot zware hormoonpreparaten en ik vind zelf dat ik daardoor emotioneel erg ben veranderd. Bovendien ben ik ook nog eens 30 kg aangekomen.

Ik hoop vurig voor jullie dat jullie kinderwens in vervulling gaat! Ik duim in ieder geval mee! Veel sterkte en een dikke knuffel!

Groetjes Bianca (jerbia)